Poliisi ja sisäinen turvallisuus ja Airiston helmi

TurvMait

Kuva lisätty 27.1.2015

Lähdin tuossa tutkimaan, kuinka paljon turvallisuushenkilöstöä on eri maissa suhteutettuna väkimäärään, siis käytännössä per tuhatta henkeä, ja vähän pinta-alaankin. Pinta-alaankin siksi, että kukaanhan ei voi olla monessa paikassa yhtä aikaa, joten suuret maantieteelliset alueet vaativat suhteessa enemmän resursseja kuin pienet. Vaikkapa poliisien määrä pitäisi olla syrjemmillä suduilla suhteessa suurempi, kuin rintamailla. Ainakin jos maan asukkaita halutaan pitää tasavertaisessa asemassa. Suomessa ei tästä nyt niin kauheaa väliä pidetä, mutta jossain muualla pidetään.

Tarina näyttää olevan suurinpiirtein sama Suojelupoliisin kohdalla. Supolla on työläisiä about neljä sataatuhatta suomalaista kohti, eli noin 1/25000. Seuraavaksi huonoimmassa maassa Norjassa suhdeluku on noin 1/10000. Saksan jako on hieman erilainen pohjoismaihin verrattuna “Perustuslain suojelemisen virasto” joka on varsinainen turvallisuuspalvelu, suhdeluku valuu 1/33000een. Pohjoismaissahan yleensä PV hoitaa tiedustelua, ja “suojelupoliisi” suojelua. Saksaasa ja anglosaksisissa maissa on pitkälti siviilipuolellakin jako turvallisuus ja tiedustelupalveluun. Puolustusvoimissa toimintaa hoitavat omat agentuurinsa. Isot maat kuten vaikkapa Ranska ja Saksa saavat tietenkin etuja suhteellisen tiheästä toimistoverkosta, jolloin resursseja voidaan siirtää paikasta toiseen. Suomessa ja Norjassa tämmöinen ei ole niin helppoa, Vaikkapa Tampereelta on pitkä matka siirtyä Joensuuhun. Paikallistuntemusta ei myöskään pääse toimistossa syntymään, koska sellaista ei ole.

Supo on edelleen yksisilmäisesti poliisiorganisaatio, jossa juuri muita kuin poliiseja ei suoristtavalla puolella ole. Muualla on toisin: Esimerkiksi MI5 johtajana oli 2002-2007 opettajankoulutuksen saanut nainen. Eli ilmeisesti ainakin rekrytointipohjaa kannattaisi Suomessa laajentaa. En nyt vihjaa että poliisi olisi huono pohja alalle, mutta ainakin se yksisilmäistää organisaation. Ehkä olisi parempi hakea “sopivia tyyppejä”, eikä “sopivaa koulutusta”. Tämä voi tietenkin Koulutusdiktatuuri-Suomessa olla mahdoton vaatimus, mutta toivottavasti ei. Supo ei tietenkään ole täysin sama asia kuin Security service, eli joskus MI5:ksi kutusuttu pumppu. Se on jotakin britti poliisin Special Branchin ja MI5 väliltä.

Olen sivunnut asiaa myös aikaisemma blokissani TÄÄLLÄ Eli tämä hieman laajentaa asiaa sisäisen turvallisuuden, tai vastavakoilun suuntaan.

Aika jännä on ainakin hallinnon tietotekniikkakeskusen eli HALTIKin tarina Rovaniemellä. Jos suomalainen halusi päästä tontille töihin, piti tehdä turvallisuusselvitys, mutta niiltä virolaisilta ja venäläisiltä jotka töissä olivat niin ei mitään. Mahtoiko käytössä olla muinanen venäläinen betoni: puolet betonia ja toinen puoli kuuntelulaitteita? NO joo, en usko, varmaan tutkittu pinnat muutaman kerran, eli en pidä riskiä rakennusajasta suurena. Toisaalta Rovaniemellä ei ole SuPon toimistoa enää. Lähin on Oulussa.

En tietenkään epäile että HALTIKissa olisi epäisänmaallisia pettureita, vaan luotan pikemminkin siihen, että kuka tahansa saadaan koukkuun ja agentiksi kun löydetään sopiva vipu millä voidaan vääntää. Kaikki ulkomaalaiset palvelut varmasti hallitsevat ihmisten käännyttämisen jalon taidon. MUTTA miksi Suomessa ei katsota tätä vastavakoilutoimintaa tärkeäksi?

Supossa on noin 220-250 henkilöä töissä, joista suuri osa on muuta väkeä kuin ns agentteja. Esimerkiksi MI5:en lisäksi briteissä on vielä “counter terror command”, entiseltä nimeltään special branch, joka on ollut poliisin va sisäisen turvallisuuden rajapinnassa. Vaikkain MI5 esimerkiksi, on väestöön suhteutettuna samankokoinen kuin Supo, ei Suomessa ole Special Branch toimintoja vastaavaa poliisin osaa. Eli sikäli sisäisen turvallisuuden miehitys on Suomessa enempi ali, kuin ylimiehitetty. Tämä näkyy esimerkiksi “Airiston Helmi”-firman tapaisissa jutuissa.

Airiston helmi on, hyvin suurella todennäköisyydellä, Venäjän ulkomaan tiedustelun SVRn bulvaani. Sillä on ollut varaa ostella arvotontteja eteläisestä saaristosta(ei ollenkaan halpaa), pääasiassa syväväylien varrelta, sekä huutokaupoista entisiä merivoimien aluksia(tuskin ilmaisia nämäkään). Sinänsä ihan kivaa, mutta MISTÄ tulee firmalle rahaa laittaa näitä tontteja ja laivoja? Pankissa pitäisi kulmakarvojen nousta, jos joku tulee tallettamaan vaikkapa 5M€ tille. Pitäisi nousta esiin kysymys “Mistä noi hillot tuli?” Varmaankin ne tulivat tilisiirtona Venäjältä “Omia Rahoja” pisneksen aloittamiseen Suomessa. Iltalehti kertoo “Rauhaa arvostavasta varakkaasta herrasmiehestä”. Tarina ei kerro kuinka usein ko varakas herramies on omakotitaloillaan käynyt. Ainakin esimerkit Ähtäristä Maavoimien Räjähdysainevarikon ympäriltä kertovat hiljaista tontilla olleen ensimäisen rakennusbuumin jälkeen.

Niiden huutokaupattujen merivoimien laivojen alusten lisäksi voisi kuvitella tarvittavan vaikkapa näitä Inttistoren meritaisteluasuja että laivamiehet vaikuttaisivat oikeilta. Silloinhan saa ilman häiriötä touhuta vaikka mitä väylien varsilla ja satamissa. Mielenkiintoisia spekulaatioita on aiheesta esitetty. Kehotan tutustumaan vaikkapa Iltasanomien tuotantoon aiheesta. Rovaniemeltä haluttiin ostaa Napapiiriltä iso pala maata “kylpylähotellia” varten. (Paikallista tilannetta tuntemattomille, siis Rovaniemen lentokentän läheisyydestä, noin 3km itse kentältä) kun tonttia ei saatu siitä, niin ostajat katosivat. Miksiköhän tarjottu tontti lähempää kaupunkia ei kelvannut? SVR?

Jännää on myös että Airiston Helmi ei harrasta semmoista liiketoimintaa, josta saisi rahaa. Firmalla ei, esimerkiksi, ole webbisivuja joista heidän merimatkailukonseptiaan pääsisi katselemaan. Siis ei WWW sivuja? Nykymaailmassa? Matkailuyrityksellä? Jo tällä todistelulla on selvää, että Airiston Helmen tarkoitus on joku aivan muu kuin “bisnis Suomessa”. Mikähän se voisi olla? Rahan tuonti turvaan Putinin Vladin epämääräsiltä verotoimiston hyökkäyksiltä ja firmakaappauksilta? Rauhallisen tontin saaminen Suomesta niin että vastaavasti naapureiden tontit tulevat vielä rauhallisemmiksi? Tiedustelun ja hybridisodan mahdollistaminen Etelä-Suomen saaristossa? Esimerkiksi spekuloinneissa esitetty syväväylän miinoitus ei ole ollenkaan niin kaukaa haettua kuin se kuulostaa.

Yksi syy perustaa peitefirmoja ulkomaille on se, että agenteille saadaan hyvä legenda ja syy miksi heillä on rahaa. “Työkentelee firmassa myyjänä”. Eli peitefirmoilla saadaan “pätevä syy” omistaa rahaa, ja ehkä kysellä “ostamis ja tutustumistarkoituksissa” asioita naapureilta ja virkamiehiltä. Kun Aeroflotista tuli oikea lentoyhtiö 1996, oli firmassa yli 3000 työntekijää, jotka eivät oikeastaan olleet firmalla töissä, ja rahaliikennettä meni firmasta epämääräisiin ulkomaisiin pankkeihin ilman syytä miksi se meni sinne. Kerrotaan että erään koneen ohjaamoon kuoli kaksi SVR agenttia, kun he olivat tuomassa lännestä saatua patogeenia koneen ohjaamossa “aaltokyytinä” Venäjälle.

Ilmeisesti Suomessakin pitäisi harkita pikapikaa lain säätämistä, jossa tällaiset ulkomaan agenttien firmat voitaisiin kaapata yhteiseen omistukseen. Vähän niinkuin Krimillä Venäjän lain tultua voimaan. Toki ilman korvausta. Koko ongelma luotiin, kun sallittiin muiden kuin EU ja Pohjoismaisten kansalaisten ostaa maata Suomessa. Venäjä ei anna suomalaisten ostaa maata Karjalasta. Siperiasta kyllä, mutta miksi kukaan sieltä tonttia haluaisi? Aika jännä, että Suomi kyllä sallii tämän.

Jännää on lisäksi että Supo, ei ole ollut mitenkään aloitteellinen tässä asissa. Taitavat ISIS taistelijat ja KV terrorismi olla senverran mediaseksikkäämpiä aiheita, että Vanja-enon touhuilut jätetään jo institutionaalisesta muistista tutkimatta. Sitäpaitsi joku pitkänhuiskea liehuvahiuksinen Marimekkokassin käyttäjä saattaisi ottaa itseensä ja ärähtää suhteiden huonontamisesta. Ainakaan sisäsntyisen terrorimin pelossa ei SuPon tarvitse resurssejaan hajauttaa, mutta miksi se on ollut näin sokea, tai vähintäänkin liian vaitelias, koko Suomea koskevassa asiassa? Muuten on kyllä tehty ulostuoloja vaikkapa A-studioon.

Miltä tämä teistä näyttää? Minua tämä vähän huolestuttaa.

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in sisäinen turvallisuus and tagged , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Poliisi ja sisäinen turvallisuus ja Airiston helmi

  1. Pingback: Sisäisen turvallisuuden mitoitus Suomessa vol II | Epämuodikkaita ajatuksia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s