Ostin IMIn kotelon Milgear.fi kaupasta Oulusta etsiessäni uutta SRA/IDPA/Practical koteloa kilpakoneelleni “Hroatkalle”, eli HS-2000 9mm Tacticalille. USAn markkinoilla kyseinen ase kulkee nimellä Springfield “XD”. Springfieldinkään aseita ei tehdä Illinoississa vaan täsmälleen samassa tehtaassa 50km Zagrebista, kuin Eurooppalaiset HS aseet. Mutta HS/XD pyssyistä kesemmällä.
IMI retentio-kotelo on aika tavallinen kovamuovinen kotelo paddle vyökiinnityksellä. Väreinä on militaryskaalan kaikki asteet, eli kojootti, oliivi ja musta. Itselleni valikoitui juurikin tuo vihreä. Retentio sana on “amerikkaa” ja tarkoittanee käytännössä samaa kuin suomenkielen sana “varmistettu” tai “lukittu” tai ehkäpä “turva”. Otso Vainion erinomainen “Käytännön ampumataito” teos taitaa käyttää muistini mukaan ilmaisua “turvakotelo”. Kuitenkin nämä kaikki tarkoittavat käytännössä sitä, että ase lukkiutuu kiinni koteloon kun ase koteloidaan. Yleensä kotelossa on kynsi, joka tarttuu aseen liipasinkaaren sisäpuolelle, ja estää aseen vedon, tai putoamisen, ellei vapautinvipua ole samalla painettu alas.
Tämä lukkiutumisominaisuus on SRAssa melko tärkeä, koskapa juurikin varmistamaton kotelo, joka oli vielä kisajäykkyyteen säädetty, päästi aseen rajun tetsauksen päätteeksi liukuman ulos kotelosta ja allekirjoittaneen diskauksen kesällä 2013. Tietenkin hieman jäykemmäksi säädetty kotelo olisi ajanut samaa asiaa, mutta silloin telakka lähtee nousemaan vedon mukana ylös, mikä ei nopeuta toimintaa. Toiminnan nopeus on SRAssa aina jakajana pistetuloksen alla eli puolet suorituksesta. Siksi jakaja kannattaa pitää pienenä.
Kotelo päällisin puolin
Kotelo on kovamuovinen valettu kokonaisuus, joka istui omaan aseeseeni heti, ilman santapaperin tai kuumailmapuhaltimen käyttöä. Sovitukset ovat hyvät ja tarkat ja kotelo ei helise tai kilise ravistettaessa.
Kotelo on myös SRA vaatimukset täyttävä, koska se peittää sekä hylsynpoistoaukon, että etutähtäimen. Siis vaikka kyseessä on 5″ piipulla varustettu ase. Tämä oli odottamaton bonus, jonka huomasin vasta koettaessani asetta koteloon.
IMIn kotelon käyttö
IMIn kotelossa on viputyyppinen kynsiratkaisu. Vedon alkaessa etusormella painetaan keinuvipu alas, joka vapauttaa aseen kotelosta. Kun veto suoritetaan jää etu, eli liipasinsormi, luontaisesti aseen rungolle valmius asentoon. Perusvaihtoehtona IMIllä koteloissaan on padlle, eli mela tyyppinen ratkaisu, jossa housuja vasten tulee se “mela”, ja vyö kiristetään vakoon padlen ja varsinaisen kotelon välissä. Kotelo on siis käytössä mukava, mutta ei ole yhtä hyvin kätkössä, kuin vastaava housunkauluksen sisälle tuleva koteloratkaisu. Jäykän, hyvän vyön kanssa kotelo istuu tiukasti paikallaan, ja on helppo säätää haluttuun paikkaan vyöllä. kuvassa kotelo ehkä liian edessä. Ainakin ns “concealed carrya” ajatellen. Yleensä suositaan aseen oloa suoliluun takana, jolloin vartalon ääriviiva peittää aseen lantion takana.

Vyövako jossa näkyvät hammastukset.
Kotelossa on myös kantokulman säätö, joka on toteutettu ympäri pyörähtävällä hammastetulla renkaalla, joka antaa kantokulmia noin 5 asteen välein. Hammasrenkaat ovat kotelon rungon sisäpuolella ja melassa kiinni. Renkaiden välisen kiristyksen hoitaa ruuvi, jota kiristetään kuusiokoloavaimella. Kotelossa on reikä, josta kuusiokolovaimella pääsee säätämään kotelon kantokulmaa. Vyökiinnitystä kotelossa ei tullut mukana. Tarina kertoo, että MOLLE adapteri olisi, mutta ei ole vielä vastaani tullut.
Kotelosta veto on sulavaa ja kynsi pitää aseen hyvin paikallaan rajustikin käsitellessä.
Samoja koteloita on myös Glock 17 ja CZ 75 aseille. Näiden kohdalla tiedot myös luultavasti pitävät paikkaansa, vaikka yksityiskohdissa lienee eroja.
IMI retentio holsteri on ollut minua hyvin palveleva ja hintansa väärti ostos.