HX- ohjelma, videot syynissä

Ilmavoimat oli pyytänyt vetoapua HX ohjelmalle esittelyvideoiden muodossa, ja niitä olikin tullut joka valmistajalta. SAAB on selvästi panostanut videoon ja se oli, Tom Pöystin, luulisin, äänellä puhuttu näyttävä video joka ammentaa SAABin ja SA-INT erikoissuhteesta 80-vuoden ajalta. Hieno video Kannattaa käydä mulkaisemassa. SAAB julkaisi myös suomekielisen saitin, joten aika viktig sak on kyseessä.

Ranskalaiset olivat tehneet tyylikkään RAFALE videon, jossa taisi olla kuvaa Inarista. Erityisesti kutkutti lainaus Kalevalan toisesta runosta: “Iski tulta ilman lintu”. Tres Bien Dassault! Tekstiä oli paljon suomeksi, mutta sinänsä video oli puhumaton.

Britanniasta tuli ihan hieno, mutta vähän peruskauraa oleva video, joka toi kyllä hyvin esiin Eurofighter 2000 vahvuudet. Sekä menneen onnistuneen yhteistyön Hawk- harjoituskoneen kanssa. (sekä BAE landsystemsin kanssa). Ihan katsomisen arvoinen video kuitenkin.

USAsta on sitten kaksi selkeää kilpailijaa, ja Boeing oli tehnyt selkeästi läksynsä, ja korosti kauniissa Suomeen räätälöidyssä videossa F/A-18C/D jatkumoa E/F koneisiin. Kauppa on tietenkin Boeingille tärkeä, koska se on jäänyt pahasti soittamaan toista viulua USAn puolustusministeriön tulevissa hankinnoissa. Ainoa toivo on oikeastaan saada A-10A korvaava kone omaan talliin. Uskon että USN ja USMC näkisivät Suomen mielellään konekaupoilla St. Luisissa, että heidän omien koneidensa huoltovarmuus paranisi tai ainakin pysyisi paikoillaan. Kuitenkin täytyy muistaa, että Suomen 60-100 konetta vastaa noin yhden lentotukialuksen konemäärää, joten se ei vie maalta merelle, mutta on kuitenkin rikka rokassa.

Boeing video on ylempänä. Boeing selkeästi pyrkii myymään Suomeen F-18 E/F koneen, eikä F-15 SEtä. Saattaa todellakin olla, että F-15 vaatii kaverikseen toisen kevyemmän hävittäjän, jolloin F-18 ainoana koneena olisi suomeen paremmin sopiva vaihtoehto. (Sekä tietenkin F-18 G SEAD versio). Kuitenkin en pitäisi F-15 kehitysversiota muutenkuin ehkä hinnaltaa huonona. Ainakin israelilaisilla on hyvät käsitykset koneesta.

Lockheed Martin tuntuu luottavan F-35 Lightning II hypetykseen, ja on lähettänyt Suomeen täysin ko konetta esittelemään keskittyvän videon, ja minusta vielä räätälöimättä. Tarve saada F-35sta kaupan on kauhea, kun väkeä lähtee rattailta jatkuvalla syötöllä. Suomellekin parempi vaihtoehto olisi F-16 E/F versio, mutta sitä ei videolla esitellä. Tietenkin se saattaisi vaatia ostamaan ilmaherruuskoneeksi jonkin toisen USAlaisen tehtaan tuotteita, joten sitä ei haluta mainostaa. 8) Lockheedin video tässä, ja se alempi video. Myöskään F-16 CJ SEAD versio ei oikein vakuuta konseptina. Yhdelle jannulle paljon hommaa ElSon ja koneen hasnkaamisessa, joku osa-alue kärsii aina.

 

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in HX-ohjelma, ilmavoimat and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s