OLIGHTin PL-mini Valkyrie asevalo.

Kävin loka-marraskuun vaihteessa vähän valokaupoilla perinteistä SRA pimeäkisaa varten ja hommasin kerrankin aitoa tavaraa Lumisesta Rovaniemeltä. Olen pitempään miettinyt oikean dedikoidun asevalon hommaamista pistooliin ja nyt se tuli sitten ajankohtaiseksi. Valinta päätyi otsikossa mainittuun Olightin ajatuksen pistoolivalosta.

20181103_1650431

Kuten näkyy Olight menee nätisti paikalleen myös HS-9 Tacticalin kiskopaikaan, ja virtakytin tulee hyvin hollille liipasinkaaren viereen. Valkyriessä on pakkauksessa kiinn ns Glock kiskopalikat, ja ne kävivät heittämällä myös omaan kilpavehkeeseen.

Olight PL-mini Valkyrie on melko pieni valo ja siinä on pikalukko kiskoon kiinnitystä varten. Pakkaus antaa mitoiksi pituus 61,2 mm, leveys 31,2 mm ja korkeus 26,9 mm.  Painoa kapistuksella on 60g. Valo on tosiaankin melko pieni, ja siksi akun kesto on “vaatimatamaton” 70 minuuttia. Oikeasti paloaika on melko ruhtinaallinen asevalon käyttöä ajatellen: Kyllä 70 minuutin ajan kanssa tutkii jo isommankin rakennuskompleksin asevalo päällä. Valovoimaa samainen paketti lupaa maksimissaan 400 lumenia himmentyen noin 60 akun loppuessa. Äärikantamaksi annetaan 75 metriä, ja edelleen valmistaja lupaa IPX6 kosteuden siedon.

Virtakytkin on keinukytkin ja siinä on vain päälle/pois toiminto. Mikä on ehkä se suurin tarkkuus ja toiminnallisuus, mitä tämäntyyppiseltä vehkeeltä kannattaa odottaa: Etusormella olisi hyvin vaikeaa painella/keikautella erilaisia sarjoja, joilla erilaisia valotehoja ja muita “hienoja judansseja”®  saataisiin toimintaan. Pidettäessä kytkinta alhaalla valo palaa koko ajan. Minusta tämä on aikalailla turha ominaisuus, koska jos pidettyäsi liipasinsormella kytkintä alhaalla siirrät sormen liipasimelle valo sammuu, tai joudut vähintään painamaan valokytkintä uudelleen päästääksesi tähtäätään. Molemmat tavat vievät aikaa ja saattavat olla stressitilanteessa vaikeita suorituksia.

Koskapa linssi on pieni ja cree ledi hyvin lähellä sitä, on valokimpun keskitys vaikeaa. Tosin valokimppu ei saa olla liian pienikään, joska hyvin kapealla lyijykynämäisellä säteellä on se huono puoli, että ihminen alkaa tuijottaa silloin kapean tunnelin läpi, ja ei näe mitään valonsäteen ulkopuolelle. Siinä mielessä Olightin suhteellisen kapea valokimppu, leveä valon ja vielä leveämpi puolivarjon alue antaa mahdollisuuden katsella myös kapean valokimpun ulkuolelle ja parantaa siten tilannetietoisuutta.

20181204_175059

Kuvassa näkyy aika hyvin kirkas alue, valon alue ja puolivarjo.  

Mittasin huvikseni seinää vasten, kuinka paljon valokimppu aukeaa. Mitat, jos joitakuita kiinnostaa, ovat etäisyys seinästä 8cm, Puolivarjon halkaisija 16,5cm, valon alueen halkaisija 12cm, ja valopisteen halkaisija 3cm. Valopisteelle sädekimppu aukeaa noin 20 asteen kulmassa, valon alueelle noin 112 asteen kulmassa, ja puolivarjon ääripäihin noin 130 asteen kulmassa. [Jos haluat tarkemmat arvot niin trigonometrian kirja käteen ja laskemaan tangenteista tarkat arvot! 8), mutta veikkaan että ei mitaustarkkuus viivottimella huomioon ottaen, ei uusi laskeminen paljon parempaa arvoa anna.]

Normaaleille ampumamatkoille pistoolille, alle 20 metriin, 400 lumenin valovoima riittää mukavasti. Valokimpun hajoaminen noinkin nopeasti antaa ampujalle tähtäinkuvan helposti. Tosin epäilen, että pidemmille matkoille tähtäimet edelleen hukkuvat pimeään. Juuri tuon valokimpun nopean hajoamisen takia valon intensiteetti hukkuu nopeasti alati kasvavaan valaistun alueen pinta-alaan.

Metrissä valopisteen halkaisija on jo 72cm, ja valopisteen pinta-ala on 0,42 m² ja 5 m päässä halkaisija 362 cm, ja pinta-ala 10,4 m². Tästä on helppo ymmärtää että valon intensiteetti laskee samassa suhteessa eli intensiteetti laskee alle 5%iin viiden metrin päässä. Siinä mielessä laatikon ilmoittamaa 75 metrin valokantaa voi pitää “äärimmäisen optimistisena”.

Magneetilla toimiva latauskohta valon pinnassa on hyvä idea: Laitetaan piuha vain kiinni sopivaan, esimerkiksi kännykän, laturiin, ja asevalon akku on latautunut alle tunnissa. Kauneusvirheenä voinee pitää sitä, että kamppeelle luvataan 2 v takuu, mutta epäilen että tämä johtuu akun vaihtamisen mahdottomuudesta tähän värkkiin.

Summa summarum: Aivan käyttökelpoinen pistoolin asevalo. Hyviä ominaisuuksia ovat  lataustapa, nopeasti aukeava valokimppu lyhyillä matkoilla, ja pikalukitteinen kiinnitys. Huonoksi ominaisuudeksi väitän vain pitkille matkoille liian nopeasti aukeavan sädekimpun ja siihennähden ehkä hieman keveän lumeni määrän. Mutta fysiikassa lakeihin ei saa poikkeuslupia, joten hyvien ominaisuuksien kanssa on otettava vastaan myös ne hyvistä ominaisuukista johtuvat huonot puolet.  

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in Aseet ja varusteet, elektroniikka, Optiikka, teknologia, varustearvostelut, varusteet and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s